keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Husqvarna Riderin korjaus ja lehtijuttu

Lehtijuttu löytyy sivulta 16: http://issuu.com/salonjokilaakso/docs/viikko_26-14

Ruohonleikkurin pöytä kolisi ja rahisi jo viime syksynä, mutta normaaliin tapaani, miksi korjata nyt kun sen voi tehdä myöhemminkin.
Helppo homma, muutama mutteri auki ja takaisin kiinni, siinä se... tai niin luulin. Kuitenkin jonkinverran moottoreita ja ilmanvaihtokoneitakin laakeroinut ja luullut aina ettei se sen vaikeammaksi voi mennä... iso virhearvio.
Ainakin kuusi vuotta pesemättä ollut pöytä oli ihan pikkuisen kerännyt ruostetta muttereihin ja pultteihin, saatika sitten akseleihin joista piti hihnapyörät irrottaa ja kiinnittää uusiin akseleihin. Työkalut ulosvetäjineen löytyivät omasta varastosta, mutta huomasin taas kerran, ettei noita hommia ole kai suunniteltu tehtäväksi nurmella, varsinkin kun etsin yhtä kiilaa vartin, mutta löysin sen kuitenkin magneetilla.
Nelisen tuntia ja valmis, leikkurin moottorin ääni onkin se kovin haitta, eikä enää laakerit.
Kai siinä jotain säästyi, ei kirosanoja, mutta kuitenkin leikkurin raahaaminen peräkärryssä kaupungille ja asentajan kulut.

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Aita viiniköynnöksille

Ehdin sateiden välissä olemaan kaksi tuntia puutarhassa, jonka aikana tuli rakennettua tällainen. Tarkoituksena tähän lounaispuolelle laittaa aitoviiniköynnöksiä kasvamaan. Yleisenä periaatteenani oli tähän asti, ettei mitään kasveja peitetä talveksi, mutta noiden kohdalla taidan tehdä poikkeuksen. Neljän kympin sijoitus köynnöksiin ja 15€ aitatolppiin. Listat on pidetty kuivassa varastossa jo kolme vuotta, ahneuksissani otin, kun palotarkastaja käski tyhjentää ravintolan kellarin. Ei ehkä olisi tullut käytettyä massiivitammea vaakajuoksuina.
Tarkoituksena on saada nostettua kesän keskilämpötilaa kasvupaikalla edes asteen verran, jospa niistä vaikka viiden vuoden päästä tulisi satoakin.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Leipäjuusto , olihan sekin pakko kokeilla

Lupaili eilisessä sääennusteessa vesisadetta täksi päiväksi, joten piti keksiä jotain näperrettävää sisätiloihin. Leipäjuuston teko, oli joskus aiemminkin käynyt mielessä, mutta nyt kauppaan hakemaan tarvikkeita. Meillä on kaasu-uuni, joten jouduin polttamaan pintaan väriä uunista poiston jälkeen. Oikea lämpötila olisi paistamiseen 300 astetta, mutta meidän uunilla siihen ei pääse. Juuri tuosta syystä en tee karjalanpiirakoitakaan. Tein eilen pataleivän taikinankin ja paistoin leivän aamulla ennen töihinlähtöä, ilmeisesti ihan hyvää, koska lomalaiset olivat syöneet koko leivän töissäollessani.

3litraa täysmaitoa
4 dl maitojauhetta
2 tl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta
Maito lämmitetään 35 asteiseksi, joukkoon vispataan maitojauhe, suola ja juoksutin. Kestää noin puoli tuntia että hera alkaa erottua. Riko pinta ja anna seistä vielä, niin että hera nousee pinnalle.
Harso siivilään ja massa valumaan siihen päälle. Yöksi jääkaappiin ja seuraavana päivänä uuniin, niin että pintaan alkaa tulla ruskeita pilkkuja.
Omani levitin uunipellille ja painoin siitä kattilalla kiekkoja.
Taloudellisesti laskettuna ei varmaankaan kannata, mutta itse tehtynä maistuu parhaalta. Ja on ainakin paljon tuoreempaa kuin kaupan juusto.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Viiniköynnös, tai kaksi

Viiniköynnöksiä on ennen tätä päivää tontilla jo kymmentä eri lajiketta, Sukribe niistä vanhin, viisivuotias ja myöskin tuotti kaksi täyttä ämpärillistä rypäleitä viime syksynä. Niistä rypäleistä tein valkoviiniä vähän alle kaksikymmentä litraa, onnistuikin hyvin, puolikuivaa kotimaista luomuviiniä. Rypäleet poimin heti, kun ensimmäinen yöpakkanen syksyllä puraisi köynnöksen lehdet ruskeaksi. Viinin pitäisi olla kypsää nyt juhannuksena.
Tänään eksyin Hong Kongin myymälään Salossa, josta kahdellakympillä jäi taas kaksi lajiketta kainaloon. Ihan oikeita viinirypälelajikkeita, jotka on jalostettu viininvalmistukseen.
Meillä hyvä melko routimaton hiekkamaa siinä paikassa johon näitä suunnittelin, joku tuulensuoja vaan pitää näille rakentaa. Jos saa nostettua keskilämpötilaa kahdella asteella, ollaan 500 kilometriä etelämpänä, muistan jostain lukeneeni.

Viiniköynnös

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Pulla pannussa

Nuorimmaisen, 6v., pyynöstä pidettiin pullapäivä. Heti aamupalan jälkeen pullataikina-ainekset Kitchen Aid:iin pyörimään ja liina päälle.
Olin jo toukokuussa luvannut tytön kummitädille, että autan rippijuhlien järjestämisessä, koska olivat juuri eronneet ja joutui järjestämään kekkerit yksin.
Eli kauppaan siis, lapun kanssa, sovittiin listalle suolaiseksi kolme salaattia, peruna- ja pastasalaatti ja coleslaw. Nyhtöbroileria barbequesoosissa ja levite laivälle, leivän teki joku muu.
Olin aivan hämmästynyt, kun kassalla hinnaksi tuli kaikkine aineksineen ja alumiinivuokineen 48€. Kuitenkin kaksi täyttä kassia ruokaa, suomalaista ja suurin osa luomuakin vielä.
Kaupasta tulon jälkeen pullataikina laudalle ja kaulimaan yhdeksi levyksi, voita, kanelia ja sokeria päälle, onneksi tuli kurkittua kaappiin, josta löytyi vielä pähkinärouhe- ja mantelijauhepussi, molemmat avattuja, sinne vaan.
Pullan jälkeen läpöä pienemmälle ja kaksitoista broilerinkoipea uuniin. Koivet on mielenkiintoinen artikkeli, kun kolme kiloa taisi maksaa 11€, ilmeisesti niitä ei pysty koneellisesti perkaamaan, jolloin hinta vaan painuu alas, tähän hommaan ne sopivat kuitenkin hyvin.
Yllättävää kuitenkin tämän päivän juhlilla broileri teki kauppansa melkeinpä liiankin hyvin, iltavieraille ei jäänyt yhtään.... ihan oma moka.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Sitruunaruohon kasvatus

Tulipa tuossa yhtenä lämpimänä päivänä käytyä Salon torilla pyörähtämässä, ei iltatoritorstaina, silloin sinne ei mahdu, eikä jaksa kaikille moikkailla koko ajan. Jo viime kesänä aattelin, että thairuokaa myyvä katukioski on pakko kokeilla, joten sinne.
Tilasin nuudeliannoksen, myyjä kovin pahoitteli, että kestää kuusi minuuttia ja hymyili. Sanoin, että ei sen väliä, mutta jos saisin katsoa kun se tehdään. Tottakai, vastattiin englanniksi ja sillä kielellä sitten jatkettiin ruuanvalmistuksen ajan. Tuli siinä pohdittua kaikenlaista thai-ruokaan liittyvää, kunnes annos oli valmis. Itse kasvatettuja ituja ja kevätsipulia, nuudelit pyöräytettiin kasvisliemessä, jopa kananmuna oli omalta pihalta, kuulemma.
Cokiksen kanssa 6,50€, mahtavan makuinen iso lautasellinen ruokaa. Onneksi kysyttäessä sanoin, että ei ole kovin iso nälkä, tuon sain juuri ja juuri mätettyä alas.
Jäin syötyäni kiittelemään myyjää, joka antoi jollekin asiakkaalle kevätrullat ja kastikkeen mukaan. Tuli puhetta puutarhaharrastuksestani, jolloin nainen kysyi että haluanko taimen? Ihan kuin pikkulapselta kysyisi kaupassa että haluaako käydä leluosastolla. Thaimaalaista persiljaa sain pikkuruisen taimen jonka tietysti laitoin kasvihuoneeseen kasvamaan. Wikipedian mukaan pitäisi maistua korianterin ja persiljan sekoitukselle, mielenkiinnolla odotan että kasvaa käyttökokoiseksi.
Sain myös vinkin, että sitruunaruoho tekee vedessä juuret ja lehtiä voi käyttää heti kun niitä tulee. Parin viikon odotuksen jälkeen allaoleva kuva kertoo tuloksen. Onneksi kasvihuoneeseen vielä mahtuu.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Päivänlilja kukkii

Päivänlilja päätti alkaa kukkia melkein kaksi viikkoa aikaisemmin kuin viime kesänä. Ilmeisesti lämmin kevät aikaisti kukinnan, kun nyt jo muitakin liljoja on alkanut aueta pikkuhiljaa.
Eilisen asiakasristeilyn takia on tänään jäänyt puutarhatyöt melko vähiin, muutaman rikkaruohon olen ohi kävellessäni repinyt kukkapenkistä.