torstai 19. kesäkuuta 2014

Leipäjuusto , olihan sekin pakko kokeilla

Lupaili eilisessä sääennusteessa vesisadetta täksi päiväksi, joten piti keksiä jotain näperrettävää sisätiloihin. Leipäjuuston teko, oli joskus aiemminkin käynyt mielessä, mutta nyt kauppaan hakemaan tarvikkeita. Meillä on kaasu-uuni, joten jouduin polttamaan pintaan väriä uunista poiston jälkeen. Oikea lämpötila olisi paistamiseen 300 astetta, mutta meidän uunilla siihen ei pääse. Juuri tuosta syystä en tee karjalanpiirakoitakaan. Tein eilen pataleivän taikinankin ja paistoin leivän aamulla ennen töihinlähtöä, ilmeisesti ihan hyvää, koska lomalaiset olivat syöneet koko leivän töissäollessani.

3litraa täysmaitoa
4 dl maitojauhetta
2 tl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta
Maito lämmitetään 35 asteiseksi, joukkoon vispataan maitojauhe, suola ja juoksutin. Kestää noin puoli tuntia että hera alkaa erottua. Riko pinta ja anna seistä vielä, niin että hera nousee pinnalle.
Harso siivilään ja massa valumaan siihen päälle. Yöksi jääkaappiin ja seuraavana päivänä uuniin, niin että pintaan alkaa tulla ruskeita pilkkuja.
Omani levitin uunipellille ja painoin siitä kattilalla kiekkoja.
Taloudellisesti laskettuna ei varmaankaan kannata, mutta itse tehtynä maistuu parhaalta. Ja on ainakin paljon tuoreempaa kuin kaupan juusto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti